Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dramatikerprogrammet

KGDSK | Konstnärligt kandidatprogram i dramatiskt skrivande | 180HP

"Urspårat", skådespelarstudenter från avgångsklass 2024. Foto: Emmalisa Pauly.

Teaterhögskolan erbjuder en fyraårig konstnärlig kandidatutbildning i dramatiskt skrivande dit tre till fyra studenter antas vartannat år.

Utbildningen vänder sig till dig som har en stor passion för att skriva och att berätta något väsentligt, och syftar till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga. Du som söker behöver inte ha stor erfarenhet av att skriva just dramatik, men du behöver stor vana av att skriva.

Utbildningen fokuserar huvudsakligen på skrivande för teaterscenen, men du kommer också att övas i att skriva för andra konstnärliga sammanhang som film, TV och ljudmedier. Under utbildningen kommer du att ges möjlighet till både praktik på en teater och att få ditt examensverk uppfört som en föreställning. 

Utbildningen består av sex obligatoriska terminer, där grunden för dramatiskt skrivande skapas, samt två valbara kompletterande terminer. Den första valbara terminen består av praktik på en teater med fokus på dramaturgens arbete, medan den andra valbara terminen består av ett uppsättningsarbete i samarbete med en professionell regissör och studenter på skådespelarprogrammet.

Efter utbildningen kan du arbeta som dramatiker eller dramaturg för scenkonst, film eller till exempel radioteater. Några av Sveriges främsta dramatiker har gått på utbildningen och är nu yrkesverksamma som manusförfattare för både scen och film, och som dramaturger.

Undervisningen sker på svenska. Det kan förekomma undervisning på andra skandinaviska språk och på engelska av gästlärare som dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare vid olika teatrar. På skolan är det nationella och internationella perspektivet av stor vikt, och utbildningen inkluderar studieresor, medverkan på teaterfestivaler och utbyten med andra skolor. Utbildningen har också nära samarbeten med Malmös rika teaterliv.

Antagning

Antagning sker vartannat år och vid senaste antagningsomgången sökte cirka hundra personer till programmet.

Antagningsperioden för 2024 är nu stängd och programmet startar 2 september. De som sökt till programmet kommer få svar om den 11 juli 2024. 

Antagningsproven består av två delmoment, med uttagningar mellan dessa. Ansökan till dramatikerprogrammet görs via antagning.se. Texter till proven skickas in separat, se information om prov 1 nedan.

Välkommen med din anmälan!

Examen

Efter utbildningen erhåller du en konstnärlig kandidatexamen i teater med huvudområde dramatiskt skrivande som möjliggör vidare studier på masternivå. De som även gått de valbara kurserna är berättigade till konstnärlig kandidatexamen med diplom. Utbildningen möjliggör arbete som dramatiker eller dramaturg inom scenkonst, TV, radio m.m.

Så här brukar antagningsprocessen gå till

Först och främst söker du in till programmet via antagning.se. Men du ska även ladda upp arbetsprover enligt instruktioner på vår hemsida i en fristående portal. Instruktioner för årets prover läggs ut på vår hemsida när anmälan är öppen, med länk till den fristående portalen.

Arbetsproven ser olika ut för varje antagning. Under det förra antagningstillfället bestod Prov 1 av följande instruktioner:

Prov 1 består av ett personligt brev (max 2 A4-sidor) och två texter i valfri genre (max 5 A4-sidor vardera) vilka kan vara utdrag ur något längre. Skriv ditt namn högst upp på varje dokument! 

Du laddar upp samtliga texter i Teaterhögskolans textportal. Länk till portalen läggs här på hemsidan innan portalen öppnar. Glöm inte att söka programmet på antagning.se!

Portalen öppnar 15 mars och stänger 15 april 2024. 

Efter denna tidpunkt går det inte längre att ladda upp dina texter. Tänk på att börja i god tid så att hela nedladdningen hinner bli klar innan portalen stänger. För att vi ska ha bättre möjlighet att åtgärda tekniska problem med ditt prov rekommenderar vi att du skickar in texterna minst ett dygn innan portalen stänger. 

Det går inte att komplettera med texter i efterhand.

Arbetsproven ser olika ut för varje antagning. Under det förra antagningstillfället bestod Prov 2 av följande instruktioner:

Prov 2 genomförs på plats på Teaterhögskolan under vecka vecka 20, 16 maj–17 maj. 

De sökande som gått vidare från prov 1 kallas till en av dagarna. Provet pågår hela dagen så räkna med att vara på skolan cirka kl 9-16.30.

Inför din provdag kommer du att få två skrivuppgifter och instruktioner om hur de ska lämnas in. Du kommer också att få välja mellan tre olika pjäser att läsa. På plats kommer du att få genomföra ytterligare en skrivuppgift.

Under dagen träffar du, tillsammans med andra sökande, juryn och nuvarande studenter för upprop och information om programmet. Du möter dessutom juryn enskilt för att bli intervjuad, föra ett samtal kring den pjäs du valt och om de prover du lämnat in. Dessutom förs samtal om den skrivuppgift du genomför under dagen.

Vanliga frågor om antagningsprocessen

Adressen är Bergsgatan 31 i Malmö. Gå in under valvet och sedan till vänster så hittar du ingången.

Det rekommenderas, för att göra skrivuppgifter på plats.

Ja, det finns ett uppehållsrum med pentry. Det finns också anvisade rum du kan befinna dig i när du skriver dina uppgifter.

Provdagen börjar 9.00 och slutar senast 16.30.

Det finns vandrarhem som kostar drygt 300 kr per natt.

Undervisande lärare

Dramatikerprogrammet har ett flertal lärare och handledare knutna till sig. De flesta är återkommande medan de som håller i korta workshoppar kan variera från läsår till läsår. Under sista året på programmet har du som student också en extern handledare för att kunna individanpassa undervisningen. 

svartvitt porträtt

Annika Nyman

Programansvarig, dramatiker. Verksam lärare på dramatikerprogrammet sedan 2014. Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där hon också disputerade 2023 med Handlingarnas sken – om litterär slitning i det dramatiska. Hennes dramatik har bland annat satts upp på Göteborgs Stadsteater, Teatr Weimar och Månteatern i Lund. Medlem i scenkonstkollektivet K.Polyfon.

svartvitt foto porträtt

Felicia Ohly

Dramatiker och regissör. Utbildad på dramatikerprogrammet med examen 2017. Arbetade som dramaturg på Malmö stadsteater under åren 2019-21 och driver den egna teatergruppen Donna Donna. Regelbundet återkommande lärare på dramatikerprogrammet. Foto: Johanna Malm

fredrik haller porträtt

Fredrik Haller

Prefekt, dramatiker och regissör. Har varit lärare på Teaterhögskolan sedan 2001 inom de flesta av skolans utbildningar. Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola med examen i regi 2014. Har tillsammans med Jörgen Dahlqvist bland annat skrivit och regisserat Öva demokrati och Skapa demokrati på Dramaten.

Återkommande gästlärare

porträtt på Martin

Martin Bengtsson

Manusförfattare, dramatiker och regissör utbildad vid Litterär Gestaltning på Akademin Valand och Teaterhögskolan i Malmö. Har b.la. skrivit den Kristallen-nominerade dramaserien ”Threesome” och den internationella biopicen ”Börje”, baserad på hockeyikonen Börje Salmings liv, producerad av Warner Bros. Författare till bästsäljaren ”I skuggan av San Siro” som låg till grund för Sveriges Oscarsbidrag 2022 ”Tigrar”.

Maja Zade

Dramatiker och dramaturg. Anställd sedan 2000 som dramaturg på Schaubühne am Lehniner Platz i Berlin, där hon har arbetat tillsammans med exempelvis Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Ivo van Hove, Luk Perceval, Benedict Andrews och Marius von Mayenburg. Zade är utbildad vid London University, Queen’s University i Canada och vid the Royal Academy of Dramatic Art in London.

Nästa ansökningstillfälle

Nästa möjlighet att ansöka till programmet är i januari 2026 för start höstterminen samma år.

Kontakt

Marta Malmsten
Utbildningskoordinator
marta [dot] malmsten [at] thm [dot] lu [dot] se (marta[dot]malmsten[at]thm[dot]lu[dot]se)

Annika Nyman 
Programansvarig
annika [dot] nyman [at] thm [dot] lu [dot] se (annika[dot]nyman[at]thm[dot]lu[dot]se)

Dokument

Utbildningsplan

Programtermin 1
Det dramatiska skrivandets grunder

Programtermin 2
Det dramatiska skrivandets grunder - fortsättning

Programtermin 3
Komposition och dramatiskt skrivande

Programtermin 4
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten

Diplomkurs 1*
Dramaturgens yrkespraktik

Programtermin 5
Konceptutveckling och den egna konstnärliga rösten, fortsättning

Programtermin 6
Examensarbete

Diplomkurs 2*
Dramaturgens yrkespraktik 2

Diplomkurser*

Dramaturgens yrkespraktik
Dramaturgens yrkespraktik 2

Diplomkurserna är kompletterande frivilliga kurser som gör utbildningen fyra år lång. Diplomkurs 1 ligger mellan programtermin 4 och 5, och Diplomkurs 2 efter programtermin 6.